luni, 2 mai 2011

Cetatea Medievala Tîrgu-Mures

Cetatea Medievala este amplasata în apropierea centrului municipiului Tîrgu-Mures. Complexul Cetatii ocupa o suprafata de cca 4,3 ha si este alcatuit dintr-o incinta fortificata cu 7 bastioane unite prin ziduri ce formeaza o mare curte interioara, în cadrul careia se gaseste Biserica Reformata si Cladirea Manutantei.
Prima fortareata, construita pe actualul amplasament în anul 1492, din dispozitia voievodului Transilvaniei, Báthori István, este desavârsita între anii 1602 - 1652, sub conducerea judelui Borsos Tamás. Ridicata în plan pentagonal, înconjurata de un zid de aparare, cetatea are sapte bastioane, cinci dintre ele purtând numele breslelor, care potrivit traditiei, le-au întretinut.
Ca arhitectura, întregul ansamblu poarta amprenta Renasterii târzii. Înaltate pe 3 - 4 nivele, tencuite la exterior si simplu ornate în interior, bastioanele au infrastructura realizata, de regula, din piatra de râu, peretii din caramida, având grosimi cuprinse între 80 - 190 cm.
Etajele bastioanelor se sprijina pe bârne groase de lemn, accesul sau legatura între ele facându-se fie prin exterior, direct sau din drumul de straja, fie prin scari interioare de lemn.
Ca vatra a orasului, Cetatea cu complexul de monumente istorice aferente a determinat ridicarea constructiilor publice si private ce aveau sa defineasca mai târziu structura urbana a viitorului oras.
Prin traditie, Cetatea a devenit spatiul de desfasurare a unor manifestari culturale de referinta. Aici se desfasoara sarbatoarea "Zilelor Tîrgumuresene", manifestare ce reuneste anual peste 80.000 de participanti. De-a lungul anului, tot incinta Cetatii gazduieste si "Festivalul Berii", "Sarbatoarea Vinului si a Mustului", "Oraselul Copiilor", precum si alte evenimente de interes pentru locuitorii orasului.
Primaria municipiului Tîrgu-Mures a initiat recent un proiect de conservare si valorificare a acestui ansamblu monumental. Studiul de fezabilitate realizat propune conservarea si reabilitarea din punct de vedere arhitectural a cladirilor existente. Reamenajate, acestea vor avea destinatii sociale, culturale, turistice, de comert si alimentatie publica.
Renovarea Cladirii Manutantei si refacerea amenajarilor exterioare ale terenului din jurul Cetatii Medievale Tîrgu-Mures, se vor realiza prin fonduri PHARE din cadrul Programului pentru Politici Regionale si de Coeziune Sociala: "Restructurarea Industriala si Dezvoltarea Resurselor Umane" - Componenta Turism, coordonat de Agentia de Dezvoltare Regionala 7 Centru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu