sâmbătă, 16 aprilie 2011

Manastirea Namaiesti, Campulung, Corbi

Manastirea Namaesti, ascunsa intr-o stanca, la altitudinea de 765 m, este situata intr-o zona cu stravechi urme istorice, de un pitoresc deosebit. Asezata la 5 km nord-est de Câmpulung, biserica este in intregime sapata in stanca de maini necunoscute, in prima jumatate a secolului al XVI-lea.
Nu se cunosc date exacte privind întemeierea schitului, dar legende transmise oral, din mosi-stramosi, in satul Namaesti, pomenesc si numele domnitorului Negru Voda.
Pe peretii bisericii se pot vedea picturi murale neîndemânatic realizate, cu figuri de sfinti, sterse în pridvorul sudic. Interiorul este nepictat, cu icoane atârnate pe pereti. Aici se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, atribuita de traditie Evanghelistului Luca, înramata în argint la 1798 si litografiata în 1871 de Maior Papazogeu.
Tot aici se gasesc hrisoave din anii 1542 si 1572, carti vechi, o cruce veche din 1601, ridicata lânga turla de Radu Postelnicu, precum si ateliere de covoare si macrameuri.
În afara bisericii, lânga peretele stâncos, se afla mormintele unor preoti care au slujit în secolele al XIX-lea si al XX-lea în biserica mânastirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu