Baraj inaugurat in 1971. Portile de Fier este numele unui defileu pe fluviul Dunare. Face parte din granita dintre Serbia si România. În sensul larg, reprezinta 134 km din cursul Dunarii, în sensul mai îngust doar barajul hidroelectric din apropierea orasului românesc Orsova.
Defileul se afla între România în nord si Serbia în sud. În acest punct, râul separa Muntii Carpati de Balcani. Numele maghiar, Vaskapu, înseamna tot "Portile de Fier", si este folosit, împreuna cu cel românesc, pentru a denumi întreg lantul de defileuri. Un nume alternativ românesc pentru ultima parte este Clisura Dunarii. În Serbia defileul este cunoscut sub numele de Ðerdap fiind un parc national, ultima sectiune numindu-se Ðerdapska klisura. Defileul este uneori denumit "Defileul Dunarii", denumire gresita deoarece cursul fluviului mai are si alte defilee, ca de exemplu defileul de la Visegrád.
Inainte de construirea barajului, aici erau cele mai dificile cataracte, formate din uriase bancuri de stânci cu crestele iesite pâna aproape la suprafata apei si rasfirate pe toata latimea fluviului, pe o lungime considerabila, constituind un obstacol de neînvins pentru navigatie. Pentru înlaturarea acestui obstacol la ordinul imparatului Traian a fost sapat în lungul malului sarbesc un canal navigabil de peste 3 km lungime, care a deservit traficul de vapoare pana in zilele noastre, nemai fiind util odata cu construirea acumularii Portile de fier I.
foarte frumoasa zona, terase pe viaduct, plaja,baie, si multe constructii ingineresti :))
RăspundețiȘtergeresi vapoarele pe unde trec?
RăspundețiȘtergere