Este o cetate taraneasca veche din orasul Râsnov (judetul Brasov). Este una dintre cele mai bine pastrate cetati taranesti din Transilvania si a fost construita în secolele 13-14 de catre locuitorii asezarii cu acelasi nume, cu scopul principal de se apara împotriva atacurilor tatarilor. Aici au fost turnate mai multe cadre ale filmului Nemuritorii (1974) în regia lui Sergiu Nicolaescu
Cetatea Taraneasca
În partea superioara a tarii Bârsei, la circa 15 km departare sud-vestica de orasul Brasov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecatoarea Bran – batrâna cetate a Brasovului de capitala de odinioara a Tarii Românesti, Câmpulung Muscel, se afla orasul Râsnov, mentionat deseori în documentele medievale ca orasel-târg.
Fiind o cetate taraneasca, ridicata în evul mediu de locuitorii Râsnovului cu scopul de a se adaposti si apara în vremurile invaziilor vrajmase, trecutul ei este strâns legat de întreaga dezvoltare istorica a populatiei respective.
În timpul sederii cavalerilor teutoni în tara Bârsei (1211-1225) au fost adusi în aceasta regiune primii colonisti sasi, dintre care o parte au fost asezati la Râsnov alaturi de populatia româneasca bastinasa, contribuind prin munca lor la dezvoltarea acestei vechi asezari. Din aceasta perioada dateaza si portiunea cea mai veche a cetatii.
Datorita relatiilor permanente cu Tara Româneasca, orasul Râsnov ajunge un important centru economic si cultural, în anul 1384 fiind ridicata biserica de piatra a obstei romanilor râsnoveni, unul din cele mai vechi monumente arhitectonice din tara Bârsei.
Documentar, denumirea Râsnovului apare prima data în anul 1331 sub forma româno-slava de Rosnou, iar ulterior sub formele de Rosnow (1343), Rasnow (1337) apoi, Rosinov (1377), Rosarum (1388). Denumirea de Râsnov are la baza cuvântul „roz” care înseamna trandafir, atât în limba latina, cât si în limbile slava si germana în epoca medievala trandafirul fiind ales ca emblema a orasului.
În perioada feudalismului dezvoltat (sec. XIV-XVI) orasul Brasov ajunge cel mai important centru economic din Transilvania, iar alaturi de el Râsnovul devine al doilea târg din Tara Bârsei, fiind mentionat în documentele medievale ca „târg” având juzii si juratii sai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu