duminică, 10 aprilie 2011

Biserica Strei

Biserica Strei se afla in satul Omonim, la o distanta de 14 kilometri de Simeria, pe drumul national 66, aproape de cunoscuta Biserica de piatra din Densus si de orasul Calan, in judetul Hunedoara. Satul Strei se afla situat pe malul stang al raului Strei, biserica fiind construita in mijlocul vechiului cimitir al satului.
Tara Hategului pastreaza cele mai vechi biserici din Romania. Aceste monumente cu caracter religios au fost construite, incepand din secolul al IX-lea, de seniorii feudali, care se bucurau de privilegii ereditare.
Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi si reprezentative monumente ale arhitecturii transilvanene, devenind astfel un monument national si o marturie a artei locale, cu influente arhitecturale apusene.
Biserica ortodoxa Strei este ctitorita de boierul roman Ambrozie. Biserica Strei a fost construita pe la sfarsitul secolului al XIII-lea sau inceput celui de-al XIV-lea, intr-un stil strain de pamantul romanesc ortodox; in aceasta biserica, stilul romano-gotic se imbina cu elemente locale, rezultand astfel un ansamblu arhitectural unic si un monument vechi transilvanean.
Prima mentionare istorica a bisericii din Strei are loc in anul 1392. Monumentele medievale de acest tip coboara pana in secolul al XIII-lea, perioada din care se pastreaza inca o curte a cnejilor si o biserica de curte cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
Streiul, cunoscut ca sit arheologic, a fost investigat in doua campanii, intre anii 1969-1970, cu prilejul restaurarii monumentului istoric, de catre Radu Popa si Gheorghe Lazin, rezultatele sapaturilor fiind publicat partial. In cursul sapaturilor efectuate in jurul bisericii, au fost descoperite 48 de morminte. Cercetarile arheologice efectuate aici au evidentiat faptul ca cimitirul satului si Biserica Strei suprapun o "villa rustica" de factura romana.
Cladirea bisericii este construita din piatra bruta, pe ruinele unei asezari romane de tip "villa rustica", ale carei anexe sunt vizibile si astazi. Interiorul bisericii este pavat cu caramizi romane, turnul clopotnita se afla asezat in capatul vestic al naosului, nava scurta este acoperita cu un tavan din scanduri, iar Sfantul Altar, de forma dreptunghiulara, este acoperit cu o bolta in forma de cruce.
Initial, intrarea in biserica se facea pe sub turnul clopotnita, printr-o usa incoronata de un arc frant, insa acum intrarea se face printr-o usa din latura de sud a navei. Arcul fostei usi de intrare pastreaza inca o parte din vestmantul exterior de fresca al bisericii.
Picturile bisericii reprezinta unul din cele mai vechi si pretioase ansambluri de pictura medievala menita sa impodobeasca un monument romanesc. Se crede ca lucrarea picturii din Strei se datoreaza unui intreg grup de pictori si nu unuia singur, insa maestrul principal care a decorat monumentul a fost, potrivit inscriptiei alaturate portretului sau: "Grozie, fiul mesterului Ioanis, a pictat biserica". Grozie, care si-a zugravit singur portretul, a pictat absida altarului, iar in naos peretele rasaritean, registrul superior al peretelui sudic si peretele apusean.
Pictura murala interioara se pastreaza inca, insa nu in totalitate si nu in foarte buna stare de conservare. In Sfantul Altar se distinge scena cu Hristos Arhiereu si cortegiul Apostolilor, iar in nava apare Buna Vestire, Sfantul Nicolae si alti sfinti.
Biserica din Strei a purtat initial si un vestmant exterior de fresca, insa din acesta se mai pastreaza doar cateva fragmente, cel mai bine-pastrat fiind cel de deasupra intrarii de sub turnul clopotnita; pe fatada sudica se afla inca trei scene, insa neidentificabile.
Clopotnita bisericii, construita pe trei nivele, isi pastreaza inca vechiul acoperis, format din patru fatade de forma triunghiulara, in interior acesta terminandu-se intr-o cupola. Ultimul etaj al turnului este deosebit, el purtand pe sine un model alcatuit din caramizi, asezate intercalat cu colturile acoperisului, asemanator celui intalnit la Biserica Densus. Turnul clopotnita incorporeaza in exterior un fragment de sarcofag roman.
Biserica Strei a fost restaurata intre anii 1969-1970, de catre Directia Monumentelor Istorice Nationale. In urma lucrarilor, bisericii i s-a restaurat si consolidat valorosul ansamblu de pictura murala, care se pastreaza in absida altarului, pe peretii de est si sud ai naosului, si fragmentar pe cel vestic la parterul turnului clopotnita. In exterior, fragmente de pictura se afla pe fatadele de rasarit, de sud si in luneta portalului de la turnul clopotnita.
In biserica din Strei nu se mai savarsesc sfintele slujbe si nici rugaciunile neincetate ale credinciosilor, singura zi in care biserica se mai bucura de Sfanta Liturghie fiind cea de 8 septembrie, cand se praznuieste hramul - Adormirea Maicii Domnului. Pentru intrarea in biserica este nevoie de o cheia, aflata de obicei la preoteasa satului sau la un vecin din apropiere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu