sâmbătă, 9 aprilie 2011

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei preromane atingand apogeul in perioada lui Decebal. Dupa infrangerea dacilor, romanii au stabilit aici o garnizoana militara si au inceput sa darame cetatea. Noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construita la o distanta de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Imparatul Hadrian, voia ca noua capitala construita de Traian sa fie perceputa ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a si adaugat numele de Sarmizegetusa. Astazi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla comuna Sarmizegetusa.

Cetatea de pe Dealul Gradistei a fost cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Situata la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei care cuprindea sase citadele: Sarmizegetusa, Cetatuia, Blidaru, Luncani, Banita si Capalna.
Fortareata era construita din blocuri masive de piatra, pe cinci terase artificiale, pe o suprafata de aproximativ 30.000 mp. Zidul cetatii avea 3 m grosime si o inaltime de aproximativ 4 - 5 m in momentul finalizarii constructiei lui.

Sarmizegetusa continea un complex de sanctuare si un calendar circular care pare menit pentru descifrarea mecanismelor astrale si marilor cicluri cosmice. Cei mai multi istorici estimeaza ridicarea lor in secolele III-II i. Hr, dar sunt si calcule (raportate la ziua solstitiului de vara) din care reiese o vechime cu 600 de ani mai mare. Doua dintre ele sunt cele mai importante: sanctuarul mare rotund si "soarele de andezit".
Sanctuarele erau situate pe o terasa, care fusese legata de poarta cetatii printr-un drum pavat. Nu se stie daca erau sapte sau opt sanctuare patrulatere, deoarece ele au fost avariate de romani in timpul ostilitatilor si nu se poate aprecia daca era un singur sanctuar mare sau doua mai mici construite foarte aproape. Sanctuarele circulare sunt doar doua.

Este de remarcat asemanarea intre planurile sanctuarului mare rotund de la Sarmisegetuza Regia si al celui de la Stonehenge, care este atat de evidenta, incat creeaza impresia ca planurile au fost desenate de acelasi personaj (diferente existand doar in privinta dimensiunilor si a materialelor de constructie).

O constatare similara se poate face si in ceea ce priveste "soarele de andezit", care este foarte asemanator cu celebrul calendar Maya. Cum au reusit sa construiasca intr-un timp relativ scurt si cu materiale aduse cel putin 100 km - de la Magura Calan, ramane un mister...

In apropiere, spre vest, se afla, pe o suprafata de 3 km, o intinsa asezare civila, in care se observa foarte multe locuinte, ateliere, magazii, hambare, rezezervoare de apa.

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia a fost inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Un comentariu:

  1. eu nu stiam ca sunt doua cetati sarmisegetuza. anul trecut am vizitat ulpia traiana sarmisegetuza si mi se parea ca ceva lipseste, acum imi e clar ce :))

    RăspundețiȘtergere